kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 26-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Arie Haan

Arend (Arie) Haan (Finsterwolde, 16 november 1948) was een voetballer uit de fameuze school van Engel Wubs, de jeugdtrainer die via het Winschoter WVV het ene na het andere talent afleverde voor het betaalde voetbal. Haan begon zijn loopbaan bij WVV 1896 en verhuisde half 1967 naar Ajax, waar hij tot halverwege 1975 bleef.

Haan stond altijd een beetje in de schaduw van WVV'ers als Klaas Nuninga en Jan Mulder, maar zijn profcarrière kan een vergelijking met genoemde twee glansrijk doorstaan. Waar Haan ook speelde (Ajax, Standard Luik, Anderlecht, psv), altijd pakte hij prijzen, met Ajax en psv zelfs Europacups. In totaal veroverde hij vijf Europacups, vier supercups, een wereldcup, drie Nederlandse bekers, twee Belgische bekers en acht landskampioenschappen.

Als speler van Standard Luik raakte hij betrokken bij een omkoopschandaal, waarvoor hij als enige niet bestraft werd.

Nadat Haan als voetballer was gestopt, werd hij met wisselend succes trainer. Eind april 2016 maakte de toen 67-jarige Haan wereldkundig definitief te stoppen als trainer/coach. Hij zei de stress van het trainerschap niet meer aan te kunnen.

Haan kwam 35 keer uit voor het Nederlands elftal. Amsterdam vernoemde in 2005 de Arie Haanbrug naar hem.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.