kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 01-04-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

An Kuiper

An Kuiper (1941, Termunterzijl) is componiste/ tekstschrijfster van talrijke Groningstalige liedjes, zowel vrolijk als stemmig van toon. Ze maakte deel uit van het populaire muziektrio De Tuutjefloiters (1984-1994), waarvoor ze alle liedjes schreef. Haalde diverse akten op creatief gebied en werkte jarenlang in het onderwijs. Voor het basisonderwijs bedacht ze het schoolpakket Van heuren tot zeggen en droeg aan dat project ook kinderliedjes bij. In 2000 ontving Kuiper de K. ter Laanprijs voor haar bundel Klaproos in de wind.

De liedjes van An Kuiper worden gezongen door diverse vocalisten zoals haar nicht Fransien, Wia Buze, Johan Raspe, Klaas Spekken, Albert Kamphuis, Irene Wilkens en Rien van Boven.

De Tuutjefloiters was een streektaaltrio afkomstig uit Termunterzijl. Zij zongen in het Gronings en waren daardoor met name populair in Groningen en het grensgebied met Drenthe. De band stopte in 1994, toen An Kuiper verhuisde naar Den Bosch.

Om de traditie van het zingen in de streektaal levend te houden werd het Tuutjefloiters Festival begonnen, dat gedurende elf jaar plaats had in 't Kielzog in Hoogezand. In 2004 was de laatste aflevering, waarna het in 2005 opgevolgd werd door het Groninger taLENTEnfestival.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.