kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 22-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Aluminium Delfzijl

Aluminium Delfzijl B.V. (Aldel) Dochteronderneming van de Koninklijke Hoogovens N.V. Nederlands eerste aluminiumsmelter, in 1966 gestart in Delfzijl. Energie uit het Groninger aardgasveld en de ligging aan
de Eems golden als gunstige factoren voor vestiging. De belangrijkste activiteit vormt de productie van primair aluminium, 100.000 ton per jaar. Daarnaast wordt er per jaar 60.000 ton aluminiumschroot omgesmolten.

De grondstof voor aluminium is aluinaarde, die wordt verkregen uit bauxiet. De productie van aluminium vindt plaats via een elektrolyseproces. Uit aluinaarde wordt door een elektrische stroom zuiver (vloeibaar) aluminium afgesplitst. Daarna worden legeringsmetalen toegevoegd en wordt het aluminium gegoten tot walsplakken en persstaven voor levering aan walserijen en extrusiebedrijven.

Naast de afzet binnen het Hoogovensconcern behoren al jarenlang extrusiebedrijven in Europa en Nederland tot de vaste afnemers. Een voorbeeld is SAPA Nederland B.V. te Hoogezand.

Aldel is verantwoordelijk voor zo'n 15% van de werkgelegenheid in de Eemsmondregio.

Het in 1998 en 1999 doorgevoerde moderniseringsplan maakt dat Aldel zich kan meten met de beste smelters in de wereld.

Eind december 2013 werd het faillissement van Aldel bekendgemaakt. Op 3 maart 2015 vond een doorstart plaats, maar in augustus 2017 ging het bedrijf weer failliet. York Capital nam de fabriek over en verwacht per eind 2019 weer de volledige capaciteit te benutten.

Stroomkabel vanuit Duitsland (Emden)
De elektrolyse van aluminium uit aluinaarde vergt veel elektriciteit. Aldel streefde al naar de aanleg van een 17 kilometer lange stroomkabel vanuit het Duitse Emden. Volgens latere berichten had Groningen Seaports deze wens overgenomen. In juni 2016 werd echter beslist dat dit project niet doorging gezien de stroomprijs ook in Nederland was gezakt en bezwaren van de toezichthouder van het Duitse stroomnet.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.