kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 18-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Alida van Houten

Alida van Houten (Groningen 1868 - 1960) was een Nederlandse schilder en graficus. Van Houten schilderde in olieverf portretten en landschappen, maar vooral bloemen en stillevens.

Van Houten was een dochter van Hindrik van Houten (1833-1883), houthandelaar en lid van Provinciale Staten in Groningen, en Alida Cornelia Christina ten Bruggen Cate (1840-1923).

Haar vader was amateurtekenaar en ook andere leden van de familie, waaronder haar tante Sientje Mesdag-van Houten en nicht Barbara Elisabeth van Houten, waren kunstzinnig actief. Ze volgde, net als haar broer Gerrit van Houten, een opleiding aan Academie Minerva (1882, 1897-1904) in de stad Groningen. Ze kreeg les van onder anderen Ferdinand Oldewelt en Dirk de Vries Lam.

In 1897, bij het honderdjarig bestaan van de academie, ontving ze de zilveren medaille in de damesklasse. Afina Goudschaal behaalde de bronzen medaille.

Ze was lid van het Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen en van de Amsterdamse verenigingen Arti et Amicitiae en Sint Lucas.

Ze musiceerde en schreef ook, onder andere over haar broer Gerrit (1928).

Ze overleed op 92-jarige leeftijd en werd begraven op de Zuiderbegraafplaats in Groningen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.