kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 25-03-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Albert Eeckhout

Albert E(e)ckhout (ca.1607/10 Groningen? - ca 1665/66) Groningen) was als stilleven- en portretschilder werkzaam aan het hof van Johan Maurits en van 1636 tot 1644 gouverneur-generaal van de Nederlandse kolonie in Noordoost-Brazilië. Eeckhout geldt als een van de eerste Europeanen die de bewoners van de Nieuwe Wereld vastlegde.

Nederlands Brazilië

In Nederlands-Brazilië schilderde hij portretten van indianen, slaven en een mulat. Daarnaast is hij beroemd om zijn serie stillevens met Braziliaans groente en fruit en exotische dieren, die voorkwamen in de menagerie van de graaf in Mauritsstad.

Behalve de arts Willem Piso en de astronoom Georg Markgraf nam Johan Maurits ook de schilder Frans Post mee naar Brazilië. Eckhout richtte zich op de mensen, dieren en planten. Dat leverde acht levensgrote voorstellingen van inwoners van Brazilië op, twaalf stillevens en een groot doek met dansende indianen.

Eckhout keerde in 1644 terug naar Europa. Hij woonde in Groningen en Amersfoort. Barlaeus en Willem Piso maakten gebruik van de illustraties van Van Eckhout voor hun beschrijving van Brazilië, de Historia Naturalis Brasiliae. Van 1653 tot 1663 was Eckhout actief in Dresden en werkte voor Johan George II van Saksen. In 1664 verhuisde hij naar Groningen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.