kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 26-09-2020 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Addie Boerma

Addeke (Addie) Boerma, (Groningen 1922) Journalist. Stamt uit een zeevarende familie. Hij begon zijn loopbaan direct na WO-II bij Het Vrije Volk en werkte vervolgens bij de Rotterdammer Handels- en Transportcourant met als standplaats Groningen voor Noordoost Nederland. Hij had daarnaast correspondentschappen voor landelijke bladen en een persbureau: Publiciteitsbureau A. Boerma. Boerma bleef echter betrokken bij de zeevaart.

Hij gaf zelf het tijdschrift Coastal Shipping uit en publiceerde in 1952 het boek Kustvaart; ontwikkelingen in enkele decennia, Hij richtte zich op het toen nog nieuwe vak public relations en verzorgde deze voor verschillende bedrijven.

In 1966 trad Boerma in dienst van de provincie voor de voorlichting, promotie en externe betrekkingen. Hij bekleedde die functie tot zijn pensionering in 1985.

Hij schreef in 1985 Coasters, schepen van kustvaart toen en nu, kort daarop gevolgd door Coasters, de laatste vijftig jaar van de kleine handelsvaart. Ook schreef hij het herdenkingsboek over tweehonderd jaar zeevaartscholen in Groningen.

Verder schrijft Boerma herdenkingsboeken op verzoek van instellingen en bedrijven en publiceert hij korte verhalen. Hij bekleedt het voorzitterschap van 'Voorwaarts, Voorwaarts' - in zijn woorden 'de witte zwaan onder de bruine vloot op de Waddenzee' - en dat van 'De compagnie tot instandhouding van bruine caf├ęs en tapperijen in de provincie Groningen'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.