kunstbusgroningen

Lexicon Kunstbus Groningen

Dit artikel is 15-04-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

't Familiehotel Paterswolde

Hotel, gelegen aan de rand van het Kluivingsbos nabij het Paterswoldsemeer.


Grotere kaart weergeven

Familiehotel Paterswolde, in 1887 ontworpen door de architecten Wegerif en Huurman. In 1924/25 zijn 2 serre's en 2 veranda's geamoveerd en is een nieuwe serre langs de gehele west- en zuidkant gebouwd, volgens een ontwerp van architect ir. Derk Smit.

Geopend in 1888. Het jaar voordien had een aantal welgestelde personen uit Drenthe en met name stad Groningen de N.V. Hotel en Herstellingsoord Paterswolde opgericht met als doel een ontspanningsoord buiten de stad te zijn.

Aanvankelijk was 't Familiehotel primair op het (dag)toerisme vanuit de stad Groningen ingesteld. Omstreeks 1910 werd het bekende paviljoen aan het meer gebouwd dat in de ontwikkeling van de horecagelegenheid van belang was.

Sinds 1916 is het hotel in bezit van Familie Heikens. Na een moeilijke periode voor het Paterswoldsemeer in de jaren '50 en '60 ging het hotel zich op het faciliteren van zakelijke en andere bijeenkomsten richten. Met een groot, gefaseerd uitbreidingsplan werd tevens het pensionkarakter definitief vaarwel gezegd en ontstond een modern hotel dat het hele jaar door voor (vakantie-)overnachtigingen beschikbaar was. In de jaren '80 volgden verdere vernieuwingen. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan kreeg 't Familiehotel in 1988 het predikaat hofleverancier.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.